Az Úszóversenyző                                                                                        

                                                

Az oldal támogatója:                  

  

               

Tisztelt látogatók!

Az oldalt frissíteni fogom, de kicsit letargikus állapotomban képtelen vagyok feldolgozni a Cadizban történteket, amely helyszíne volt a legutóbbi Európa Bajnokságnak s életem egyik legszomorúbb versenyének. Nem azért, mert hetedik lettem a 3 km-re csökkentett távon, ami ugye természetesen számomra egyenlő az esélytelenséggel, hiszen a távolság növelésével az edzettségem jobban mutatkozik. A bánatom az, hogy kezemben volt a lehetőség most is, de elbutáskodtam. Amikor mehettem volna az élen, nem mertem, aztán nem volt megfelelő a gyorsaságom. Hiába. Örökké tanulnom kell és edzenem. A másik pedig az emberségemben, a sport iránti elkötelezettségemben ért atrocitások, az őszinteségem kérdőjelezése. Aki nem ismer engem, az próbáljon kicsit itt körülnézni... Hiszen itt igyekszem önmagam lenni, s megmutatkozni valómban.

  2009 szeptember 22     

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Ifjúsági és Sportbizottság elismerését fejezte ki az elmúlt évben városunk színeiben kiemelkedő eredményt elért sportolóknak, edzőiknek

 

Senior versenyzőként:
Hajdú Lászlónak aki, Masters EB 8-ik és 9-ik (400 gyors, 200 hát) Európa bajnoki 7-ik helyezett 3000 m-en, 6x Masters Országos Bajnok medencében, Balaton abszolút harmadik 5000 méteren, negyedik 3000 méteren, az Öbölátúszás abszolút 6-ik helyezettje, mindezen távok Hosszútávúszó Országos Masters Bajnoka, Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokság, váltó felnőtt 2-ik hely, Horváth Nyílt Bajnokság 5000 m Masters Bajnok
Edzőjüknek: Budavári Istvánnak

 

Hajdú László Masters és hosszútávúszó 

        


   Előzmények: utánpótlás versenyzőként a szolnoki Olimpiai Reménységek Versenyén nagy meglepetésre két második és két harmadik hely; úgy, hogy az a Wladár Sándor lett az első, aki később a moszkvai olimpia 200 méteres hátúszó számának győztese lett!

Mint tudjuk, második Verrasztó Zoltán, a 400 vegyes egykori világcsúcstartója volt ezen a távon… Több magyar nem indulhatott…

Ezután az 1982-es országos ranglista harmadik helyén végeztem, de az Országos Bajnokságon sérülés miatt csak ötödik lettem.

Az 1983- Hadsereg Bajnok 400 gyorson.

Hosszú szünet után 1993-ban a németországi Sindelfingenben Európa Bajnok a seniorok nagy megmérettetésén! Firenze, Luxemburg, az ausztriai Ennst, München, Bécs, stb, ahol megtanulták Hajdú László nevét, dicsérték hátúszó technikáját.

Riccione, ahol 95-ben megvédtem bajnoki címem! Magyarországon nincs távúszóverseny, ahol korosztályában bárki megverné, de klasszisokkal jobb a kétszáz méteres hátúszásban, ahol a felnőtt legjobb időeredményével világcsúcs közeli időt érhetne el! Országos csúcstartó több versenyszámban.

 Eddigi felkészülés: A kecskeméti Fedett uszodában, a Tria-túra SE sportolójaként,

Napi két edzéssel, kb. 8-12 km leúszásával, ami 3-4 óra időtartam, sőt üres hétvégén egy vízi edzés és plusz szárazföldi munka.

  Foglalkozás: Úszásoktatás minden korosztály számára.

  Hobby: Zeneszerzés, írás.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy régi felvétel a kezdetekről, melyen olyan Emberek sorakoznak, kik számomra a tökéletest alkották.

 

Felső sor: Hajdú Judit, Szemenkár Gyuri, Bikádi Gábor, Magó Gábor edző, Kanyó Tamás, Eőry Ági, Bencsura Ákos.

Második sor: Én..., Pleskó Tibi, Böle Erzsébet, Szabó Zoli, Nyíri Mariann, Boros Tomi.

Harmadik sor: Horváth Attila, Benkó Gabi, Szalai Csilla, Bodóczky Judit, Villám Attila.

Alsó sor: Horváth Ildikó, Balogh Gabriella, Hajdú Angi, Böle Ági.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Célok: A 2007-es szlovéniai Európa Bajnokságon győzelem kétszáz háton, a hosszútávúszásban pedig dobogó. Az évközi versenyeken való részvétel Magyarországon, és külföldön, melyekre személyes meghívók is érkeznek. 12 órás váltóversenyen egyéni indulóként a legtöbb megtett kilométert leúszni. Távoli elképzelés, hogy egyszer, ha már világbajnokságon is indulhatok, akkor leúszom hosszában a Balatont!

Ezzel igazolható, hogy idősebb korban is képes az ember teljesítménye fokozására, egészséges keretek között. Szeretném bevonzani az úszás iránt érdeklődőket a tömegsport vérkörébe. Továbbá célom a környezetünk, társadalmi hovatartozástól független baráti kapcsolataink ápolása. A gyógyszer és egyéb stimuláló szerek nélküli sport bizonyíték az egészséges életmód kialakításában.

 


Névjegy

 

 

Nem kell hosszas szemlélődés a fedett uszodában ahhoz, hogy felfedezzük, mi az, ami egyből szemet szúr, ami feltűnő. A kettes pálya szinte forr, s állandóan foglalt. A fürdővendégek is kedvelik ezt a helyet, hisz ez a legvilágosabb hely, de egy fiatalember mintha ide született volna, itt repül a vízben. Ismerős már mindenkinek, Hajdú László hosszútávúszó masters Európa Bajnok szeli a habokat. Az órához igazodik, mint mondja, s el kell kerülnie a lassúbb úszókat is. Ezért néha morognak emberek, de aztán az érvek hatnak. EB lesz idén is. A 200 hát várja régi- új bajnokát. Elszántan fújtat, amikor meséli, napi 10 kilométert úszik, sőt bizonyos időszakokban még ennél is többet.

Hogyne, a horvátországi Porec hosszútávúszó bajnokságának korosztályos győztese a medencében önmagát akarja legyőzni. Hisz 95-ben volt utoljára EB. Bajnok!

Hogyan lehet kibírni napi több óra úszást, mire gondol az úszó?

Nos, Laci zenét szerez, elmélkedik, s arra gondol, a fiatal generáció talán példát lát eredményességében. Hisz színpadon, az életben a megértésről, a küzdelemről beszél.

A vízben megtalálta nyugalmát, s ezt kívánja úszásoktatóként is továbbadni.

Ebben támogatókra is lelt, hisz barátja, a Computer Budai számítástechnikai üzlet tulajdonosa is rendszeresen nyújt segítséget, és támogatja elképzeléseiben.

Sőt, a legújabb fejlemény, az úszásoktatást Kecskeméten jelenleg irányító Új-Hullám csapata. is fantáziát vél Laci hozzáállásában, versenyzésében. Álma, hogy a kecskeméti vizes sportok közös alapokból nyerjenek fiatal tehetségeket, amiben most új távlatok nyílhatnak. Hisz mindenki ezt akarja.

Mit tehetnénk, mit kívánhatnánk Lacinak?

Ússzon boldogan, mint hal, és adja ezt az érzést tovább tanítványainak.

Mint elmondta, számára a cél a győzelem, de nem csak az, hanem a hozzávezető út, és a becsület.

 

 


Masters Európa Bajnok lett a kecskeméti Hajdú László!

2007.09.11. 17:05:00

                                      

„Úszom, hogy élni tudjak, s verseket írok, hogy pihenni is.” - A magyar úszó a szlovén Bled tó 21 fokos vizében igen erős mezőnyben, kiváló taktikai harcban nyolc tizeddel előzte meg az őt követő francia, és a harmadik helyen beérkező német Versenyzőt az augusztus végi XI. European Masters Championships - Kranj 2007 hosszútávúszó Európa Bajnokságon. Ezzel az aranyéremmel egyedüli magyar férfi Versenyző, aki aranyat nyert a nyíltvízi versenyzésben.

A Gong rádió interjúja a verseny után: katt ide!
 

Lászlónak az úszás az élete, 10 éves kora óta szinte a vízben él. Napi 15-16 km-t úszik, többet, mint bárki az élmezőnyben. Munkája lett a sportélet, edzőként próbálja segíteni az utánpótlást. Vallja, hogy stílusosan kell úszni, szeretni kell ezt a sportot ahhoz, hogy sikereket lehessen elérni.

Középen Hajdú László Masters Európa BajnokEddigi versenyei közül egyiken sem érzett még ilyen megmagyarázhatatlan boldogságot, mint Kranjban. Itt is csak azoknak a szeretetére gondolt, akik neki szurkolnak már évek óta, külön köszönettel tartozik fő támogatójának, Budai Csabának és azoknak az embereknek, akik a kecskeméti uszodában eltűrik, hogy évek óta a kettes pálya az övé. Nem utolsó sorban bizonyítani és példát mutatni is szeretne tanítványainak.

„Addig, amíg egy picike kis erőt is érezni fogok magamban, addig fogok úszni! Ez ad erőt, vigaszt, békét! A versenyeken mindig visszagondolok az edzésekre, álmodok a bársonyos hullámok között és elhiszem, hogy én fogok nyerni! Éjjel-nappal cikáznak a fejemben a gondolatok- úszás közben is-, ezért muszáj verset írnom, zenét szerezni és a színpadon életre kelteni őket, saját Spreading nevet viselő könnyűzenei együttesem segítségével.” – számolt be a Hírösindexnek Hajdú László a verseny után hazaérkezve Kecskemétre.

 
Kecskeméti lapok:
 

Kecskeméti sportoló újabb sikere!

 

2009 júl 12

 

Kecskeméti sportoló ért partot elsőként az idei Öbölátúszáson, melyet Füredről- Tihanyra mintegy 2100 úszó kísérelt meg.

Többen feladták a 21 fokos vízzel és széllel való harcot, de Hajdú
László négyszer is teljesítette azt oda-vissza, sőt a versenyben is
nagyszerűen szerepelt.
Olyan kiválóságok mögött, mint Verrasztó Dávid, Risztov Éva lett
abszolút 6-ik, úgy, hogy a bajnoki futam résztvevői csak egyszer
úsztak.
Hajdú László boldogan nyilatkozott több televízió stábjának arról,
hogy milyen sokat köszönhet a sportnak, és szándéka szerint a Balaton
turisztikai látványosságának, értékének megőrzésért teljesítette ezt
az összességében 14 kilométeres távot.

A versenyről készített TV2 tények adása:

"http://webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=embed&outer=1&p=1&video_id=399156"

Az Öbölátúszásról néhány kép:A masters úszók honlapja itt elérthető:

 

A Marathon Klub elérhetősége

 

 

A 2009-es Öbölátúszás utáni fórumozásból ollóztam ki, ahol végül négyszer úsztam át:     

 

.
  Medve 2009.07.15.  09:06:15  
Gondold el, ez nyílt víz, és a medencés OB-n 10 km-en is 2 órákat úsztak a győztesek, akik alig 30 évvel fiatalabbak nála... Elképesztő!
Nincs még egy olyan - legalább részben fizikai - sportág, amelyben a kort ennyire semmibe lehet venni a teljesítménnyel, legalábbis én nem tudok ilyenről.
  Medve 2009.07.15.  09:04:47  
Lilla, ja igen, akkor így volt neki meg a 4. Basszus, bő három óra alatt úszni 14 kilométert 48 éves korban, ha az ember még nem látta őt úszni, el sem hiszi, hogy ilyen létezik. Bár még ismerve őt és szemmel nézve is alig hihető...
  Mayer 2009.07.15.  08:56:29  
Mindenesetre hihetetlen eredmények...
  BuLi 2009.07.15.  08:56:04  
Hajdú Laci asszem negyedszer is visszaúszott, legalábbis mintha ezt mondták volna az eredményhirdetéskor.
  Medve 2009.07.15.  08:50:40  
Na és Dezső bácsi (asszem Szentesről)? 1938-as születés?, az ideje 1:05. Ne add fel a további javítást, Árpi...
  Medve 2009.07.15.  08:48:21  
Ja, Hajdú Laci? Eredetileg négyszer tervezte, nekem azt mondta még egy hete, aztán gondolom az utazgatások elkerülése végett csak háromszor csinálta meg (oda-vissza-oda, ezért van csak két eredménye). És azt lested, hogy a második (ill. harmadik) 3,5 km-e jobb volt az elsőnélő
  Mayer 2009.07.15.  08:43:21  
Sziasztok! Medve! Természetesen néztem, hogy 46mp-vel előzött meg az a talán német srác...Mindegy, kiúsztam magam rendesen, ha BuLi lábvizén tudtam volna legalább az elején egy darabig úszni, meg lehetett volna az első hely..:)De nem zavar különösebben a dolog, jobb volt ennyivel....Más inkább zavar, pl. a "G"korcsoport, amihez semmi közöm, de mégis........Egy olyan duplát úszni abban a korban....Nem hiszem el és kész....

 

A kettes pálya maga a szabadság

2010. január 18. 10:16 Ökrös Csaba
 
Hajdú László | Szerény becslése szerint negyvenéves úszópályafutása során leúszott legalább hatvanezer kilométert. Azért csak ennyit számol, mert minden évben lehet hatvan olyan napja az embernek, amikor nem úszik. Persze a többi háromszáz napon átlagban ötezer métert kell tempózni. Ez Hajdú Lászlónak nem sok. Talán ezért is van több Európa-bajnoki címe a negyvenkilenc éves férfiúnak, aki nővérei nyomdokába lépett, amikor kölyökként levitték az uszodába a szülei. Kezdetben állandóan elszökött a meleg vízbe.
 
Az elektron pályáját ahhoz mérten lehet berajzolni, hogy hol található meg a legnagyobb valószínűséggel, miközben az atommag körül kering. Ha valaki nagyon keresi Hajdú Lászlót, jó ha tudja: az általa legsűrűbben bejárt útvonal a kecskeméti sportuszoda kettes pályáját rajzolja ki.

A cél most Göteborg

„Nem tagadom, úszásfüggő vagyok. Ha valamiért nem tudok lemenni az uszodába, kellemetlenül érzem magam. A víz az én elemem. A testem és a gondolataim is ott szabadok.” Ezek a szabad gondolatok gyakran forognak versenyek körül. Az idei tervek között a legfontosabb a világbajnokság, Göteborgba készül. „Ha egy évvel öregebb lennék, ötven évesként már egy korcsoporttal feljebb úszhatnék, és nem csupa nálam fiatalabbal kellene összemérnem az erőmet”, mondja. Így idén nem vár dobogós helyet magától, de versenytapasztalatnak mindenképpen hasznos lesz, ha Skandináviában is vízbe ugrik. Néhányszor medencébe, és egyszer nyílt vízbe. Hajdú László a világért sem hagyná ki, hogy három kilométeren is megpróbálja legyőzni ellenfeleit.

„Tavaly Cadizban, az Európa-bajnokságon nagyon elszúrtam a hosszú távot. A tengerben kijelölt pályán az egyik fordítónál takitikai hibát vétettem, és egyszerűen átúsztak rajtam néhányan, nekiszorítva a bóját rögzítő kötélnek. Mire megigazítottam a szemüvegemet, tetemes előnyre tettek szert, amit már nem sikerült a célig ledolgozni. A küzdelem kiélezettségére jellemző, hogy az első helyezettet követően egy hatos boly harminc másodpercen belül úszott be a célba. Ha nincs a fordítónál a baleset, dobogós lehettem volna.” Mint Laci mondja, az sem az esélyeit javította, hogy öt kilométeres távra készült, de kétezer méterrel rövidebb pályát tűztek ki a spanyolok.

Stresszes sportot választott

Az előbbiekből is látszik, hogy nem stresszmentes az úszók élete. „Az a jó hosszú távokon, hogy ott már minimalizálódik a versenyláz. Nem egy jó vagy rossz rajton múlik a siker, és van ara is idő, hogy az esetleges kezdeti görcsösség elmúltával az ember kihozza magából a legjobbját.”

Hajdú László máig stresszhelyzetként éli meg a versenyeket, pedig negyven év alatt lett volna alkalma hozzászokni az izgalmakhoz. Amikor fiatal úszó volt még, a magyar elit tagja, legjobb idejét akkor is edzésen úszta. A világ élvonalához tartozó Wladár Sándor és Verrasztó András uralta a magyar medencéket akoriban. Hátúszóként a magyar ranglistán egy időben Lacié volt a harmadik hely. Álma volt, hogy a moszkvai olimpián ússzon. „Versenyzőként nem volt könnyű feldolgoznom, hogy több másodperc a különbség az éles helyzetben úszott idő és az edzésen produkált között.”


A kettes pálya elektronjának nyílt vízi útjai időnként keresztezik a vízi rendőrökét. Rossz nyelvek szerint arról lehet tudni, hogy Hajdú ott van-e a Balaton-átúszáson, hogy látni-e a vízben olyan úszót, aki vitatkozik rendőrmotorosban ülőkkel. „Amikor én elmegyek a Balatonra, nemcsak egyszer teszem meg az 5,2 kilométeres távot, hanem négyszer. Feltéve, hogy nem akadályoznak meg ebben. Persze ötször is szívesen úsznék ide-oda Révfülöp és Fonyód között, de ezt sem veszik jónéven a szervezők, meg a rendőrök se.”

Biohumusz és kígyóméreg

A kettes pálya hőse változatos életúttal dicsekedhet. Biohumusz előállítással és úszásoktatással is foglalkozott, közben megpróbálkozott egy kis kígyóméreg-kereskedelemmel is, de észrevétette magát kólaautomata karbantartóként éppúgy, mint rovairtó szakemberként. Az egykori vállalkozó jelenleg munkanélküli, szponzori bevételeket és segélyt jegyezhet bevételként.

„A nyolcvanas évek végén az egyik legnagyobb biohumusz-előállító voltam Magyarországon. Azok közé tartoztam, akik nem a gilisztabizniszben láttak fantáziát, hanem a megtermelt humusz eladásában. Gödre, Tiszaalpárra, Albertirsára szállítottam humuszt a téeszekbe.” (Az olvasó talán emlékszik még, hogy több mint húsz éve volt a csúcson a „biogiliszta-program”. Ebbe százezer forinttal lehetett belépni, cserébe százezer gilisztát kapott a „vállalkozó”, aki aztán azon volt, hogy trágyán nevelt gyűrűs férgek szaporulatát százezrével továbbadja, így vonva be újabb embereket a humusztermelő piramisba. A biohumusz senkinek sem kellett, és akik nem tudtak újabb embereket beszervezni, sok pénzt buktak. a szerk.)

Hajdú László úgy látta, érdemes lenne fölkutatni a magyarországi „humuszvagyont”, amit külföldön adott volna el. „A közelkeletről volt érdeklődő, de túl nagy nehézséget jelentett, hogy negyvenezer tonna jó minőségű biohumuszt kellett volna keríteni. Kiderült, hogy a gilisztázóknál lévő humusz nem üti meg a vásárló mércéjét.”
Még ha nem is sikerült teherhajót indítani a giliszták munkájának gyümölcsével, annyi „haszna” volt az exporttörekvésnek, hogy Laci új kapcsolatrendszert alakított ki. Olyat, amelyben új ötleteket is sugalltak.

„A gyógyszeripar drága alapanyagokal dolgozik, köztük kígyóméreggel. Úgy tűnt, érdemes megpróbálni azzal kereskedni. Egy angol-magyar vegyesvállalattal próbáltunk kígyómérget szállítani Vietnámból Franciaországba. Jelentős tőkét tettünk bele a vállalkozásba, egy lépésnyire voltunk tőle, hogy megtérüljenek a tízmilliók. De a hatóságok közbeszóltak. Azt gondolom, nem volt törvénytelen a kígyóméregszállítás, legális cégként bonyolítottuk, de elkobozták a készleteinket. Tönkementem, ráment a házasságom is. Azóta sem álltam talpra.”

Pedig sok idő eltelt azóta, egy híján húsz év. Időközben László két fia, Csaba és Gábor felnőtt. Az egyik gyerek jogot hallgat, a másik kutató biológusnak készül. Amikor a kígyóméregüzlet befuccsolt, Laci újra nagy elánnal vetette bele magát az úszásba. Nemcsak mint sportoló, hanem edzőként is. Kétezerben szakadt meg kilenc éves pályája, melynek során sok kecskeméti gyerekből lett úszó a keze alatt. „Ha volna saját uszodám, oktatnék.” Ez a szűkszavú válasz a kérdésre, hogy miért nem csinálja azt, amihez ért, és amit szeret. Amióta elváltak a sportiskolával közös útjaik, nem találja a hangot egykori kollégáival.

Szíve csücske a zenekara

Az állóképességi sportot űzőktől gyakran érdeklődnek a kívülállók, hogy mi jár a fejükben, miközben  órákig úsznak vagy futnak. „Az úszásra gondolok, a mozgásra koncentrálok. No meg zenélek közben, a dalaimon jár az eszem, érzem a ritmusukat.” A Spreading együttes Laci szívének csücske, bízik benne, hogy eljön a nap, amikor ismert, sikeres csapat lesz belőlük. „Mák Angéla és Vereb Edina tehetsége és Monori János tapasztalata ad alapot a reményeimhez, hogy a szintetikus és a világzenei hangzás ötvözésével kialakított stílusunk elnyeri a közönség tetszését.” Már csak egy jó menedzser hiányzik. Aki az együttesről beszél Lacival, ezt a mondatot mindenképpen hallani fogja.

A hosszútávúszás nem problémamentes sport, ezt bízvást megállapíthatjuk. Megvan viszont az a jó oldala, hogy ha a versenyző csak kicsit kési le a rajtot, akkor még van ideje utolérni az ellenfeleket. A nagyatádi strand kapujában kérdeztem meg augusztusban Lacitól, hogy mikor kezdődik a 10 kilométeres úszás? Mondta, hogy már ellőtték a rajtot, úgyhogy siet. „Csak egy-két percet késtem, második lettem.” Előtte már úszott 3,8 kilométert egy másik versenyen.

 

Néhány mondat az idei évről:

Nagyon nagy reményekkel kezdtem az alapozást 2009 szeptemberében Budavári István versenyzői között, az edzői segítség nélkül elképzelhetetlennek tartottam immár a továbbiakban, hogy megfelelően képviseljem önmagam, és azokat, akik bíznak bennem. Szerettem volna a csapatmunkát is élvezni úszásomban, sőt mindent megtettem, hogy példám magával ragadja a fiatal sporttársaimat.

Ezenkívül azt is akartam, hogy Edzőm legyen, akiért a vért is kiizzadom az edzéseken, és esetleges győzelmem után boldogan hozzá vihessem elsőként a boldog hírt.

Úgy gondolom, hogy egy éven át bizonyítottam is e téren... Én lelkileg nagyon labilis vagyok, és ebben a korban már nem könnyen viselem a magánélet keserveit, s annyi válás után nem hiszem, hogy könnyű lenne velem élni. Aki ezt vállalja, az tudja, hogy céljaimért élek, s társam ebben az lehet, ki nem gondol arra, hogy más lenne vágyam, mint a példaértékű élet, követésre méltó sportteljesítmény mellett az erkölcs tiszta igézete.

Vallásom az emberek szeretete, s az egymás megsegítése. Ha valaki ezt nem érti meg, megesik, hogy sértődött lesz, a mai világ egzisztencális törekvéseibe ez nem fér bele.  Haragosaim emiatt vannak. Hogy bánatom kiadom, az általános emberi szokás, sajnálom, ha emiatt bárki is megítél. Nézzen szembe mindenki magával, mit tenne, s tesz hasonló helyzetben?

Az idei versenysorozatban voltam néhány versenyen, Gyulán az Országos Bajnokságon 5 bajnoki címet szereztem,  a nagyatádi ironman váltóját viszont nem tudtuk befejezni...

2012

oly nehéz a facebook oldal mellett ezt a honlapot feltölteni, sajnos nagyon macerás...

Ezért nem írtam, és jelentkeztem itt, de rájöttem, hogy sokan talán mégis csak itt tudjátok követni eredményességemet.

Lassan megpróbálom itt is tartalommal követni az éveket.

2012 bejegyzés támogatói felszólításra

Ifjú koromban 200 méteres hátúszásban az éves felnőtt ranglista harmadik helyén is álltam időeredményemmel, ugyanakkor az Országos Bajnokságon ötödik helyezést értem el 1982-ben.
Mastersként Európa Bajnokságokon vettem részt több alkalommal, 1993-ban Sindelfingenben, 1995-ben Riccione-ban Bajnok lettem, majd 1997 Prága, 1999 Innsbruck, ahol harmadik helyezésem lett.
A következő években negyedik, ötödik helyezésekkel egyéb versenyszámokban is szerepeltem, Palma de Mallorca, Stockholm, hogy néhány helyszínt említsek, de legemlékezetesebb a Bledi tóban megküzdött 5000 méteres hosszútávúszó Európa bajnoki címem 2007-ben!
Számolatlan Országos Bajnokságot, és csúcseredményt mondhatok magaménak, a ranglistát, s ezeket a Senior úszósport honlapján lehet figyelemmel követni.
A hosszútávúszás felnőtt versenyein elimert sportoló vagyok, ismertek a balatoni és egyéb nyílt vízi próbáim, ahol extrém körülményekkel is meg kell bírkózni.
Balatonfüred- Siófok 2 óra 48 perc
Balatonfüred- Tihany 45 perc 32 másodperc 3200 méteren
Nagyatádon az Országos triatlon Bajnokságon a váltó tagjaként 3800 méteren 48 perc 33 másodperccel első voltam!
2011 -ben két vándorserleget hódítottam el harmadjára, így azok véglegesen hozzám kerültek!

2012-es eredményeim:
Gyulán januárban rendezett versenyen 5 országos csúcs.
Békéscsabán elnyertem a 400 gyorsúszás emlékversenyének serlegét.
A Kecskeméten megrendezett áprilisi Fedettpályás Országos Senior Bajnokságon:11 bajnoki elsőség mellett 3 ezüst 1 bronzérem. Négy országos csúcs! A verseny támogatójának ajándékát kaptam meg.
Gyulán a nyitott pályás OB-n 8 aranyérem, 3 ezüst 1 bronz. A verseny legeredményesebb korosztályos versenyzőjének ajánlott serlegét hoztam haza
A Riccionei Világbajnokságon
200 háton hatodik,
400 gyorson 11.ik országos csúccsal
800 gyorson 13.ik országos csúccsal
3000 méteren 9.ik úgy, hogy 186 versenyző között indultam, és a harmadik helyről rántottak vissza és rúgtak belém.
Ironman triatlon váltóval harmadik hely, a versenyek indulói közti legjobb úszóidővel.
10000 méteren győztes Nagyatádon
16 kilométeren győztes Szarvason
Tiszatavi hosszútávúszóversenyen két serleget kaptam, abszolút és korosztályos győztesként.
Kétszeres Öbölátúszó Bajnok.
Hát ennyi jutott eszembe....
 
2013 március Uszonyos verseny Kecskeméten
 
 
 
Békéscsabán volt a Gáspár Ervin Emlékverseny 2013 márc 16-17-én
Az emlékszámokban a legjobbnak bizonyultam:
 
 
Lap tetejére Vissza kezdooldal